Stempel op hout

  • zondag 22 februari, 2015
  • Bart Heesen

Het natuurlijke karakter van hout, gecombineerd met het authentieke van een stempel

stempel @grenswerk Stempel op houten bank bij poppodium Grenswerk in Venlo

Een stempel op hout blijkt een bijzonder mooie combinatie te zijn. Een stempel sluit qua karakter aan bij de puurheid van hout en is daardoor als bv logostempel een mooi alternatief voor (vaak duurdere) stickers, metalen labels of brandstempels. De afgelopen maanden heb ik voor diverse producten een stempel op hout mogen maken.

Voor Just Blocks maakte ik bv. 4 verschillende stempels, welke gebruikt worden op de door hem gemaakte meubels. Ik maakte van het logo 2 varianten in 2 verschillende groottes. Hierdoor kan er bij elk meubel een passende stempel gezocht worden. Een eerste project waarvoor deze stempels gebruikts werden, zijn de meubels van poppodium Grenswerk in Venlo. Het authentieke karakter van de stempel op hout, komt mooi tot zijn recht bij de overige gebruikte materialen in de meubels en het gehele gebouw.

Toepasbaarheid

Een stempel vraagt om een redelijk vlak oppervlakte. Bij hout gaat dit prima op gladde en wat ruwere ondergronden, maar de structuur van bv schors is te ruw.

Verder gelden dezelfde eisen dan bij een reguliere stempel. Ook fijne details zijn prima te doen. Graag denk ik met je mee om een ontwerp te laten aansluiten bij het karakter van het hout.

Stempel op hout met laklaag Logostempel op hout

Verwerking

Wanneer je hout stempelt en dit daarna nog gaat lakken, is het aan te raden de stempel op het hout te stempelen voordat deze de laatste laklaag krijgt. Wanneer je meerdere laklagen gebruikt zou ik de stempel plaatsen na de eerste laklaag. Mocht de stempel onverhoopt minder geslaagd (scheef, onleesbaar enz) uitpakken, dan valt deze nog weg te vegen om deze vervolgens opnieuw te stempelen.

Ook op onbewerkt hout kun je prima stempelen. Dit blijft ook zitten en is veeg- en watervast.

Stempel op hout met VersaCraft inkt

Het stempelen op hout vraagt een inkt die geschikt is voor poreuze ondergronden en niet zuigt in het hout. Ik raad hiervoor het VersaCraft stempelkussen aan.

 

 

 

Bart Heesen

Bart is eigenaar van Karakter Prints. Heeft een passie voor het drukkersambacht en stelt zich als doel hier zoveel mogelijk over te leren en dit in oorspronkelijke vorm, met een hedendaagse twist, toe te passen in zijn werk. Denkt graag met je mee om tot een bijzonder resultaat te komen.

@karakterprints