Letterpress zonder inkt

  • vrijdag 5 april, 2019
  • Bart Heesen

Een van de meest bijzondere afwerkingen in letterpress is de blinddruk. Hierbij wordt een afbeelding of tekst in het papier gedrukt zonder het gebruik van inkt. Door de diepe indruk in het papier blijft de afdruk goed leesbaar. Een geboortekaartje of trouwkaart krijgt hierbij een luxe uitstraling.

De komende weken zul je op social media verschillende kaarten in deze stijl voorbij zien komen. Voor zowel trouw- als geboortekaartjes is dit momenteel in veelvoorkomende afwerking.

zowel tekst als afbeelding werden in blinddruk gedrukt voor dit letterpress geboortekaartje zowel tekst als afbeelding werden in blinddruk gedrukt voor dit letterpress geboortekaartje

Net zoals bij een letterpress kaartje in kleur wordt de blindruk gemaakt in een enkele drukgang. Doordat er geen inkt op de drukplaten wordt gedaan zal enkel het reliƫf zichtbaar worden. De blinddruk is mooi te combineren met een andere kleur, zoals in het bovenstaande kaartje van Ezra.

Trouwkaart met diepe indruk in het papier (blinddruk) Trouwkaart met diepe indruk in het papier (blinddruk)

Een blinddruk leent zich goed om kaartjes een luxe uitstraling te geven. De trouwkaart van David en Macy is hiervan een voorbeeld. Het bohemian motief aan de rand van de kaart zorgt voor een bijzondere uitstraling van deze kaart.

Blinddrukken zijn mogelijk op diverse papiersoorten. Het mooist is dit op de dikkere papieren vanaf ca 600 gram die veelgebruikt worden in letterpress.

Blinddruk moet niet verward worden met een preeg. Hierbij wordt een afbeelding 'uit' het papier gedrukt, waar bij een blinddruk spraken is van een indruk.

Meer voorbeelden vind je in de standaard collectie trouwkaarten en geboortekaartjes.

Bart Heesen

Bart is eigenaar van Karakter Prints. Heeft een passie voor het drukkersambacht en stelt zich als doel hier zoveel mogelijk over te leren en dit in oorspronkelijke vorm, met een hedendaagse twist, toe te passen in zijn werk. Denkt graag met je mee om tot een bijzonder resultaat te komen.

@karakterprints