Letterpress Geboortekaartje

  • zondag 1 maart, 2015
  • Bart Heesen


Een paar weken geleden drukte ik het eerste letterpress geboortekaartje op mijn nieuwe trapdegel. Best spannend omdat dit de eerste keer was dat de pers echt op de proef gesteld werd. Het woord druktemaker is voor mij in alle dubbelzinnigheid van toepassing, dus ik vroeg me vooraf het nodige af; Loopt hij lekker? Staat hij goed afgesteld? en valt het gewenste resultaat te bereiken? Gelukkig kan ik inmiddels volmondig ja antwoorden op mijn eigen vragen!

Het kaartje

Letterpress geboortekaartje Letterpress geboortekaartje met stempel

Vader Ron ontwierp het kaartje, wat qua karakter mooi aansluit bij de specifieke letterpress look (eenvoudig design, weinig kleuren). In het design zijn kleine details verwerkt die verwijzen naar dit stel. Het kaartje is gedrukt in volvlak, waarbij een groot deel van het oppervlakte gekleurd is en het ontwerp uitgespaard is. We mengde een oud roze kleur die mooi past bij het 600 grams Crane Lettra papier en dit geeft het geboortekaartje een authentieke en exclusieve look.

kaartje met stempel

Het Letterpress geboortekaartje werd gecombineerd met een stempel. Een even praktische als eigenzinnige oplossing. Doordat we het kaartje vooraf konden drukken, kon deze snel na de geboorte verstuurd worden en gaf dit aanstaande vader en moeder, Ron en Ans de mogelijkheid aanwezig te zijn bij- en mee te doen aan het drukproces.

Het ontwerp was zo gemaakt dat de gegevens zoals geboortedatum en -gewicht achteraf toegevoegd konden worden. Dit zou gedaan kunnen worden met een nieuwe drukgang, maar Ron en Ans kozen voor een stempel. Op de dag dat Liz geboren werd, kreeg ik een ontwerp met de gegevens, waarna Ron de kaartjes een dag later kon stempelen. Het geboortekaartje krijgt door het karakter van de stempel een stoere look, die mooi aansluit bij de rest van het ontwerp. Qua stempelinkt kozen we voor Versafine. Een inkt die een diepe kleur geeft en zich goed laat drukken op het enigszins ruwe oppervlakte van het Crane Lettra papier.

Bart Heesen

Bart is eigenaar van Karakter Prints. Heeft een passie voor het drukkersambacht en stelt zich als doel hier zoveel mogelijk over te leren en dit in oorspronkelijke vorm, met een hedendaagse twist, toe te passen in zijn werk. Denkt graag met je mee om tot een bijzonder resultaat te komen.

@karakterprints