Grote stempels laten maken

  • vrijdag 2 februari, 2018
  • Bart Heesen

Steeds vaker komt het verzoek om grote stempels te laten maken. Ik denk dat dit onder andere komt doordat steeds meer winkels en horecazaken ervoor kiezen hun papieren tassen te stempelen.

stempel met spoed laten makenEen grote stempel is dan vaak een goedkoop alternatief voor andere bedrukkingsvormen. Zeker wanneer je in een kleinere oplage tassen nodig hebt bijvoorbeeld. Tussen de bedrijven door stempel je een voorraadje tasjes, zodat je gedurende de dag weer lekker vooruit kunt. Voordeel is dat het een schoon en simpel proces is, waardoor je dit werk kunt laten liggen om op een later moment verder te gaan.

Nog leuker trouwens! Stempel de tas ter plekken wanneer je een bestelling weggeeft.

Naast de stempels voor tassen kun je een dergelijk formaat natuurlijk ook voor andere toepassingen inzetten. Zo maakte ik ooit grote stempels voor bewegwijzeringsbordjes voor een Italiaans B&B en maakte ik een stempel op A4 formaat die werd gebruikt om zelf een poster te stempelen.

Boogstempel

Bij grote stempels is het soms handig wanneer het blokje licht gebogen is. Hierdoor kun je de druk gelijkmatig verdelen en kun je een strakke afdruk maken. Wanneer het om een echt grote stempel gaat (richting a4 formaat) maak ik er in samenwerking met een lokale meubelmaker ook nog een soort handgreep aan, zodat hij handbaar blijft.

Materiaal van stempel

Karakter kiest ervoor om enkel polymeerstempels te maken. Er bestaan verschillende meningen over het beste materiaal, maar uit eigen ervaring heb ik gemerkt dat polymeer de meest prettige inktafgifte heeft. De polymeerplaten die ik gebruik worden ook gebruikt in drukkerijen en door mij worden ze ook gebruikt voor mijn letterpress drukwerk. Het zijn dus platen die ontworpen zijn voor hun manier van inktafgifte.

Inkt voor grote stempels

Wellicht is je al opgevallen dat ik enkel stempelkussens verkoop in het formaat 5x7 cm en kleiner. Dit vanwege de kwaliteit van deze inkt en de gunstige prijs voor de kussens. Op verzoek kan ik ook grote inktkussens kopen, maar hieronder een korte uiteenzetting waarom ik dit in de meeste gevallen niet zou adviseren.

  • De kleine kussens hebben een opstaand inktkussen t.o.v. het doosje waarin ze zitten. Wanneer je deze omgekeerd houdt en met het kussen over je stempel dept kun je snel en gelijkmatig je stempel van inkt voorzien. Ook wanneer het grote oppervlaktes betreft.
  • De inkt (met name Versafine) is super strak en gaat lang mee. Je krijgt hiermee hele mooie resultaten en dekkingen. Beter dan veel kantoorinkten.
  • Grote kussens zijn, hoewel je anders zou vermoeden, niet altijd even handzaam. Het is soms lastig om de inkt mooi te verdelen, waardoor de afdruk vlekkerig wordt.
  • Grote stempelkussens zijn duur! Tot wel 10x zo duur!

Is mijn ontwerp geschikt voor een grote stempel?

In principe kan ik van elke afbeelding een stempel maken. Toch zul je met het ene ontwerp betere afdrukken krijgen dan met het andere. Een simpele stelregel is: 'Des te groter het te bedrukken oppervlakte is, des te lastiger het wordt'.

Dus, wanneer je bv een stempel van 15x15 cm wilt laten maken waarbij er een fijn kader is, met daarin een tekst of logo, gaat dit makkelijker dan wanneer het gehele oppervlakte (met een enkele uitsparing voor bv het logo daargelaten) gedrukt zou moeten worden.

Voorbeeld stempelen met grote stempel
In dit filmpje laat ik zien hoe je met een grote stempel mooie afdrukken krijgt:

Mocht je nog vragen hebben, schroom dan niet om contact op te nemen!

 

 

 

Bart Heesen

Bart is eigenaar van Karakter Prints. Heeft een passie voor het drukkersambacht en stelt zich als doel hier zoveel mogelijk over te leren en dit in oorspronkelijke vorm, met een hedendaagse twist, toe te passen in zijn werk. Denkt graag met je mee om tot een bijzonder resultaat te komen.

@karakterprints