Geboortekaartje met blinddruk

  • zaterdag 17 november, 2018
  • Bart Heesen

Blind wat? Een blinddruk is een techniek die veel gebruikt wordt in letterpress. Bij een geboortekaartje met blinddruk wordt een van de drukgangen zonder inkt gedrukt. Door de kracht van de persen is het mogelijk een afbeelding verdiept in het papier te drukken. Er ontstaat dan een gaaf reliëf in het dikke papier wat ook nog eens goed herkenbaar blijft.

 

Ddiepe indruk geboortekaartjerukken zonder inkt

Recent maakte ik gebruik van deze techniek voor het kaartje van Lou. Voor dit kaartje werden door Jeroen Helmer twee illustraties uit de natuur getekend. Aan mij om deze in de kaart te verwerken. In het uiteindelijke ontwerp  werden de getekende varens als achtergrond gebruikt. Deze werden zonder inkt diep in het papier gedrukt als blinddruk. Daaroverheen drukte ik het eindontwerp. Hoewel dit blog over de blinddruk gaat wil ik ook zeker niet onvermeld laten om eens goed naar de details te kijken. Zelfs de hele fijne details uit de tekening konden prima gebruikt worden in letterpress. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de kleine witte puntjes in het neusje van de vos!

blinddruk kaartjeTekst in papier drukken

Naast afbeeldingen of vormen is het ook mogelijk tekst verdiept in het papier te drukken. Belangrijk is dan wel om vooraf te samen te kijken naar de leesbaarheid. Sommige lettertypes zijn hiervoor beter te gebruiken dan anderen. Natuurlijk maakt ook de grootte van letters verschil.

Een voorbeeld hiervan is het kaartje van Emma. De gegevens werden subtiel in het papier gedrukt.

 

 

Bart Heesen

Bart is eigenaar van Karakter Prints. Heeft een passie voor het drukkersambacht en stelt zich als doel hier zoveel mogelijk over te leren en dit in oorspronkelijke vorm, met een hedendaagse twist, toe te passen in zijn werk. Denkt graag met je mee om tot een bijzonder resultaat te komen.

@karakterprints