Drukken met natuurlijke materialen

  • woensdag 6 juli, 2016
  • Bart Heesen

Design Academie Eindhoven

Ik werk graag samen met anderen. Het levert altijd nieuwe ideeën en prikkels op, terwijl het je marry a craftsman DAE 2016tegelijkertijd dwingt om alledaagse werkzaamheden los te laten en tijd te investeren in nieuwe dingen. Toen Anne Kamps van de Design Academie Eindhoven me een tijd terug benaderde met de vraag om, in het kader van de kennismaking met een ambacht, enkele weken met me in de werkplaats te mogen meelopen, hoefde ik daar niet lang over te twijfelen.

Anne heeft een achtergrond in textiel en kijkt op een totaal andere wijze naar de producten en machines waarmee ik werk. Daarom besloten we naast het reguliere drukwerk ook wat ruimte voor experimenten te maken.

Natuurlijke inkt

eco inktAl eerder had Anne gewerkt met natuurlijke kleurstoffen. Thuis werd door haar een inkt gemaakt van vlierbessensap. De waterig inkt werd in de werkplaats wat verdikt en op de houten letters gerold.
De inkt waar ik normaal mee druk is dik en stroperig, waar
deze inkt juist dun en waterig is. Juist dit verschil gaf het 
eindresulta
at een speels karakter. De afdruk ziet er haast uit alsof deze met aquarel is gemaakt.vlierbes-10

Veldboeket

natural letterpress printingIn een ander experiment besloten we veldbloemen op een vel papier te leggen. Doel was om de bloemen in het papier te persen, waardoor de natuurlijke kleuren en sappen een afdruk zouden geven op het papier.

We maakte verschillende afdrukken waarbij de ene betere slaagde dan de andere. Een effect wat in ieder geval de moeite waard is om verder mee te experimenteren! Mooi bijkomstigheid was de bloemengeur die nog dagen in de werkplaats bleef hangen.

Bart Heesen

Bart is eigenaar van Karakter Prints. Heeft een passie voor het drukkersambacht en stelt zich als doel hier zoveel mogelijk over te leren en dit in oorspronkelijke vorm, met een hedendaagse twist, toe te passen in zijn werk. Denkt graag met je mee om tot een bijzonder resultaat te komen.

@karakterprints